Konkurs przeprowadzony był w okresie od 30 listopada do 4 grudnia.
Regulamin konkursu:
Celem konkursu było wskazanie, jaką ważną rolę w życiu ucznia pełni prawidłowe odżywianie się.
Zadania konkursowe: „Szkoła zdrowego żywienia” były podzielone na 6 kategorii tematycznych
I Zdrowie na talerzu w zgodzie z piramidą żywieniową
1. miejsce Maria Wojtyś kl. 8, Amelia Dąbrowicz kl. 7b
2. miejsce Jakub Czepik kl. 6, Wojciech Giżewski kl. 6
3. miejsce Oliwia Karkosz kl. 7a, Martyna Samol kl. 5
Pozostałe miejsca
Maja Świerzewska kl.4, Magdalena Kapała kl.5, Wojciech Dąbrowicz kl.5, Klaudia Malcherek kl.4, Magdalena Turbańska kl.6 Oliwia Jarus kl.6,
Stanisław Giżewski kl.4
II Prezentacja multimedialna pod hasłem: Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem (otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia) – jak rozpoznać chorobę i gdzie szukać pomocy?
1. miejsce Natalia Hankiewicz kl.8
2. miejsce Melania Wróblewska kl.7b
3. miejsce Andrzej Kląskała kl.7a
III „Zastrzyk witamin każdego dnia”. W ramach konkursu uczniowie robią potrawę. Następnie omawiają ją pod kątem wartości odżywczych, prawidłowego łączenia składników oraz smaku.
Brak uczestników
IV „Jestem tym co jem?” – rola racjonalnego żywienia na co dzień. Referat na temat prawidłowego odżywiania.
Brak uczestników
V Zorganizowanie wystawy w swojej kuchni w postaci zdjęcia nt. prawidłowego żywienia „Mój ulubiony zdrowy posiłek”.
1. miejsce Zofia Hankiewicz kl.5
2. miejsce Oliwia Karkosz kl.7a
VI Przygotowanie przez uczniów dekalogu zdrowego żywienia.
1. miejsce Oliwia Jarus kl.6
2. miejsce Maja Świerzewska kl.4
3. miejsce Wojciech Dąbrowicz kl.5
Film - Zdrowie