Wielkość czcionki:AAA

Hodowla kryształów założona przez uczniów klasy II

Cel doświadczenia: Czy z roztworu wody z solą kuchenną (chlorek sodu – NaCl) można wyhodować kryształy soli?

Potrzebne pomoce: słoik, woda, sól, krótki patyczek po lodach (może być ołówek), plastelina, „wełniany” sznureczek, naczynie do rozpuszczania soli.

Wykonanie i obserwacje:

Hodowlę kryształów założyliśmy w szkole 7 września 2021 roku. Każdy uczeń do swojego słoika z ciepłą wodą dodawał sól do momentu, aż więcej soli nie chciało się już rozpuścić. Powstał roztwór nasycony. Do patyka przywiązał sznurek; sznurek zanurzył w wodzie z solą, a patyk przymocował na wierzchu słoika. Słoik odstawił w ustronne miejsce. Po pewnym czasie woda zaczęła parować ze słoika, a sól ulegała krystalizacji i zaczęła osadzać się na ściankach słoika oraz na nitce i patyku. Ilustruje to materiał zdjęciowy załączony do opisu. Hodowlę prowadziliśmy 20 dni. W tym czasie na patyku i słoiku osadzało się coraz więcej soli, a woda stale odparowywała, aż w końcu 27 września 2021 roku wyparowała prawie zupełnie. Doszło do procesu krystalizacji, który polegał na wydzieleniu substancji stałej w postaci kryształów  wskutek obniżenia temperatury mieszaniny. Udało nam się wyhodować  kryształy, może nie są okazałe, ale w wyniku parowania wody z roztworu odzyskaliśmy sól.

Wniosek: z roztworu wody z solą kuchenną można wyhodować kryształy soli, a tym samym odzyskać wcześniej rozpuszczoną sól.

Kryształy uczniów klasy II można oglądać w sali nr 19.

Koordynator doświadczenia: Danuta Smektała

  • Image00001
  • Image00002
  • Image00003
  • Image00004
  • Image00005
  • Image00006
  • Image00009
  • Image00010
  • Image00011
  • Image00012
  • Image00013
Herb polski

Czy wiesz, że

  • W roku szkolnym 2021/2022 jest 167 uczniów

Statystyki

Odsłon artykułów:
864491

pobrane 1

dostepnoscplus.png

Czy wiesz, że

  • W roku szkolnym 2021/2022 jest 167 uczniów

Bierzemy udział w projektach

Plany zajęć

Godziny przerw

Przerwy międzylekcyjne w naszej szkole są w godzinach: 8.05 - 8.10, 8.55 - 9.05, 9.50 - 10.05, 10.50 - 11.00, 11.45 - 11.55, 12.40 - 12.50, 13.35 - 13.45, 14.30 - 14.35