Drukuj
Kategoria: Z życia szkoły
Odsłony: 230

W ten dzień wpisują się działania programu edukacyjnego Śniadanie Daje Moc, do którego nasza szkoła przystępuje od wielu lat. W ten sposób nasi uczniowie uczą się o 12 zasadach zdrowego odżywiania, które opracował Instytut Matki i Dziecka oraz o bardzo ważnej roli śniadania, które daje siłę do nauki i zabawy. Śniadanie ma bowiem ogromny wpływ na samopoczucie w ciągu dnia oraz na metabolizm dzieci. Odpowiednie produkty wspomagają pamięć i koncentrację oraz odżywiają mózg dziecka. 

Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

W związku z Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania uczniowie klasy II samodzielnie przygotowali sobie zdrowe drugie śniadanie. Były pyszne kefiry i smaczne kolorowe kanapki. Tak przygotowane drugie śniadanie bardzo dzieciom smakowało i chętnie zjadły przygotowane przez siebie kanapki i wypiły kefiry.

Działo się! Jedno jest pewne – było pysznie, zdrowo, kolorowo i radośnie!

Organizator: D. Smektała